Upptäcktsfärd i trädgården 

Grön rehab genomförs främst i trädgården men även i omgivande natur. Trädgården ligger avskilt, naturskönt och är omgärdat av skog, åkrar och dammar på landsbygden. Det är en äldre naturtomt som ligger strax utanför byn Ränneslöv i Laholms kommun, Halland. Grusvägen förbi hästhagen leder fram till den uppvuxna trädgården. Platsen färgas av både soluppgången och solnedgången och här finns utsikt i alla väderstreck. Delar av trädgården är tillgänglighetsanpassad.

I trädgården finns olika trädgårdsrum vilka har inspirerats av forskning inom miljöpsykologin som visar att olika typer utav natur stödjer personer i olika skeenden av rehabiliteringsprocessen. Förhoppningen är att deltagaren ska uppleva en trygg utemiljö, rofylldhet, fascination och artrikedom men även känslan av att vara en del av något större.

Trädgården är lummig med olika trädgårdsrum med plats för enskildhet, vila, social samvaro och meningsfulla aktiviteter.

Skogsträdgården

I trädgårdens orörda rum finns de båda majestätiska tallarna, granarna, trädet med vildäpplen och asparna med sina silvriga stammar och darrande löv. Stenarna inbjuder att sitta ner för en stillsam reflektion. 

Du känner du dig omsluten av trädens armar och kanske inspireras du av att leta efter små djurstigar över grästuvorna eller kika ner i rävgrytet. Kanske kommer du på dig själv med att uppskatta regnet från de mörka molnen som plötsligt for förbi.

Eldrummet

I gläntan i eldrummet sitter vi på bänkar under kastanjer och ekar och lyssnar till brasans knaster och småpratar, kanske gör vi våfflor eller lagar till ett smakprov från odlingarna över öppen eld. Redan vintertid lyser vintergäckens blommor som små solar precis intill, under våren doftar liljekonvalj och syren och på sommaren fascineras vi av de vackra rosa rosorna.

Kanske påminns du om en svunnen tid, en tid i närvaro och samvaro?

Växthuset och lilla fruktträdgården

I den lilla fruktträdgården finns växthuset som omgärdas av fruktträden, körsbärs – och schersminbuskar, som svallar över av vita blommor på våren och om vi har tur, dignar några av bär och frukt under sommaren. 

Kanske vill du sätta dig ned vid kaminen i växthuset för en kopp te och uppleva energin vid fågelbordet utanför, vila en stund i pinnsoffan eller väcka din kreativitet för att skapa något av naturmaterial? 

Köks- och hönsträdgården

I köksträdgården kan vi umgås och utföra djur- och trädgårdsaktiviteter. Här sår vi, sköter om och skördar det som odlats och värmer oss när solen tittar fram. Smakar och njuter. Här finns även hönshuset med ett gäng stolta hönor och den galande tuppen och troligen ligger det några katter på lur i buskarna.

Infinner sig lugnet när du hör hönsens kacklande eller när du klappar en katt som slinker förbi? Känner du dig motiverad av att fröna du sår gror? Kanske känner du igen pirret i maggropen av en första tur i trägungan?

Skogshuset

Skogshuset är ett nybyggt, naturinspirerat hus som erbjuder alla bekvämligheter. I skogshuset finns ett större rum med kök och möjlighet till samvaro med utsikt mot åkrar, skogspartier och med Hallandsåsen skymtandes i horisonten. Skogshuset har även ett vilorum och en toalett. Huset är tillgänglighetsanpassat.

Naturen omkring oss

Intill trädgården finns skogsdungar och dammar att vistas vid. En bit bort tar vi tar gemensamma promenader längs med naturstigen som följer den slingrande Smedjeån.